Wat zou jij doen?

Ik ben een overlever…
Zo begin ik mijn lezing als overlever van een schipbreuk in Indonesië. Een ervaring in augustus 2014 waarbij ik veertig uur moest zwemmen, watertrappelen en peddelen om te overleven. Zonder eten of drinken, in de brandende zon en de koele nacht en in de sterke stroming van de Flores Zee. Met slechts één sloepje voor vier personen, terwijl we met vijfentwintig opvarenden waren. Wat zou jij doen?
Mijn persoonlijke verhaal neemt je als luisteraar mee naar die verschrikkelijke uren, naar de keuzes die ik maakte, sommige goed, sommige minder goed. Maar altijd leerzaam, zeker achteraf. Met mijn jarenlange ervaring als steward en purser bij luchtvaartmaatschappijen kon ik de leiding overnemen van de kapitein en zijn bemanning. Zij waren niet getraind voor deze noodsituatie. Ik wel. Er waren geen communicatiemiddelen of goede reddingsmiddelen aan boord. En slechts één sloepje in die immense zee.
Wat was er wel? Angst. Voor haaien en Komodovaranen. En wanhoop en angst om dood te gaan. Of om je reisgenoot te verliezen. Maar er was ook hoop. Door leiderschap, doorzettingsvermogen en samenwerking overleefden maar liefst 23 van de 25 opvarenden deze ramp. Inderdaad, helaas niet iedereen kan het navertellen. De keuzes die wij maakten waren soms keuzes op leven en dood. Beslissingen waar ik nog elke dag van leer en kennis die ik graag overdraag aan scholieren, studenten, managers en iedereen. Want wat zou jij zelf doen in deze situatie?
Mijn live en online lezingen ondersteun ik met beelden van televisieprogramma’s en beelden en foto’s die gemaakt zijn tijdens deze ramp.
Ik schreef er het boek Schipbreuk in het paradijs over. Het boek is te koop in elke (online) boekhandel. Of als e-book te downloaden.
Voor boekingen kunt u rechtstreeks contact opnemen met Wilbert, of via:
Bekijk

Quotes

Wilbert is een enthousiaste spreker die zijn publiek graag bij zijn verhaal betrekt. Hij sprak op een bijeenkomst van verpleegkundigen reizigersadvisering van GGD'en over zijn schipbreuk en de medische en organisatorische consequenties hiervan. Zowel zijn ervaring met groepsdynamiek en zijn rol hierbij als wel de (beperkte) medische zorg die hij ontving ter plaatse passeerden de revue. In crisissituaties kunnen verwachtingen die er zijn wel eens heel anders uitpakken. Dat kan tot verrassende, maar ook kwalijke situaties leiden. Wilbert heeft het allemaal meegemaakt en vertelt een boeiend verhaal. Een aanrader om Wilbert uit te nodigen, zeker als groepsdynamica, al dan niet in crisissituaties, je werk is.
Anja Buntsma-Boeker, Projectleider Marketingplatform GGD Reisvaccinaties, Breda
His inspiring and interactive lecture about survival skills and human nature fascinated our bilingual students. There’s something for everyone to take away from Wilbert’s breath-taking story. Highly recommended!
Hanneke Brouwers, coordinator bilingual education and teacher English, KSG Apeldoorn
Wilbert heeft voor de studenten van Hogeschool Tio (landelijk en meerdere opleidingen) een interessant online gastcollege verzorgd. Daarbij wist Wilbert uitstekend de aandacht vast te houden. Niet alleen door zijn indrukwekkende verhaal, maar ook door zijn manier van vertellen en doordat Wilbert op de juiste momenten de interactie opzoekt. Een aanrader wanneer je op zoek bent naar een origineel gastcollege dat de groep (ook na afloop nog) aan het denken zet!
Sascha van Zonsbeek, studiecoach Hogeschool Tio
Alle toehoorders waren onder de indruk van je verhaal en presentatie, Wilbert! Ik vond het fijn je in mijn praktijk te mogen ontvangen. Ik wil er nog wel aan toevoegen dat je je speciaal voorbereid op elke doelgroep en goed inspeelt op hun vragen.
Ellen Röst Coaching, Bergen
Een fascinerend verhaal waar mijn vwo 4 leerlingen veel van hebben geleerd (meer dan alleen hoe overleef ik een schipbreuk) en dat ze ook nog eens heeft aangezet om een boek te lezen. Wat wil een docent nog meer?
Anneke Laboso, mentor vwo 4, Isendoorn College Warnsveld
In het kader van de Kinderboekenweek kwam Wilbert in mijn groep vertellen over zijn leven als schrijver en schipbreuk overlever. Een half uurtje hadden we vooraf bedacht, zo lang zouden de kinderen van groep 6 de aandacht er wel bij kunnen houden. Of het echt zou aanslaan wisten we niet, het was niet direct de doelgroep dus het leek ons een leuk experiment. Maar wat een succes was dit! Wilbert vertelde en de kinderen hingen aan zijn lippen. Na afloop werden er (verrassende) vragen gesteld, die Wilbert in begrijpelijke taal beantwoordde. Meer dan een uur wist hij te boeien en is er nog dagenlang over gesproken.
Petra Schram, leerkracht basisschool De Notenkraker, Amsterdam
Na een geslaagde online lezing in coronatijd, kwam Wilbert het jaar daarop live op Schiphol-Oost en sprak een volle zaal met vooral vlieg-technisch geïnteresseerden toe. Van begin tot eind hingen zij aan Wilberts lippen. Hij heeft de gave om zich in te leven in zijn publiek en hierdoor iedereen, van jong tot oud, zeevarend of niet, mee te trekken in zijn verhaal. Als publiek ervaar je zijn voortdurende dilemma's doordat Wilbert zo levensecht die onmogelijke situaties weet te schetsen. Zo laat hij zijn publiek actief meedenken om beslissingen te nemen op basis van onvolledige en misleidende informatie. Mede dankzij zijn trainingen in de luchtvaart pakte Wilbert destijds de leiding op zee, waardoor zijn verhaal tot de verbeelding spreekt. Omdat iedereen weet dat in sommige organisaties en in levenssituaties ook wel eens het noodlot toeslaat, zaken totaal onvoorzienbaar uit de hand lopen en ook zelfs wel eens een soort schipbreuk plaatsvindt.
Eline Hopperus Buma, Lions Club Schiphol
Wilbert kwam naar het HLW om een lezing te geven aan onze TTO-leerlingen. In het Engels nam hij de leerlingen volledig mee in zijn verhaal. De leerlingen waren enorm onder de indruk van het verhaal en stelden na afloop interessante vragen. Onze complimenten gaan naar Wilbert, die zo’n boeiend, inspirerend en emotioneel verhaal kon vertalen naar de leefwereld van onze leerlingen.
Najoua Achefai en Aurore Bizimana, coördinatoren tweetalig onderwijs, Hervormd Lyceum West Amsterdam

Wilbert van Haneghem

Gegevens

E-mail: wvanhaneghem@yahoo.com

Kamer van Koophandel: 34.337150
Bedrijfsnaam: Global Rooster Text & Photography
Bank: NL20KNAB0405117426

Navigatie

Volg Wilbert

© Copyright 2023 Wilbert van Haneghem
Gemaakt door Raion design
menu